Predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u posjeti Zajednici opština Crne Gore
07.03.2013

New Image7. mart 2013. – Gradonačelnik Podgorice i Predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore dr Miomir Mugoša primio je danas dr Herviga van Štaa, Predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, potpredsjednika Komiteta regiona Evropske unije i predsjednika parlamenta austrijske pokrajine Tirol.

Tokom sadržajnog sastanka kome su prisustvovali i Generalni sekretar Zajednice opština Rajko Golubović i austrijski ambasador Martin Pamer, visoki funkcioner Savjeta Evrope i Evropske unije predstavio je inicijativu Komiteta regiona EU da Crna Gora, zajedno sa Hrvatskom, postane član Evropske grupacije za teritorijalnu saradnju (EGTC). Riječ je o tijelu Evropske unije koje ima za cilj stimulaciju prekogranične saradnje, čiji je značaj Van Šta posebno potencirao.

On je izrazio zadovoljstvo demokratskim razvojem Crne Gore, kako na nivou države, tako i na lokalnom nivou. Van Šta je istakao da se Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope detaljno bavi monitoringom stanja  demokratije u svim zemljama članicama i zahvalio se Crnoj Gori na svemu što je na tom planu postigla.

Gradonačelnik Mugoša je gostu iz Austrije predstavio funkcionisanje lokalne samouprave u Glavnom gradu, kao i organizaciju Zajednice opština Crne Gore. On je izrazio zadovoljstvo trendom decentralizacije, ali je ocijenio da bi taj proces trebalo brže da se odvija. Mugoša je informisao Van Štaa da je upravo danas Skupština Glavnog grada usvojila informaciju o tome da će se na dijelu teritorije lokalne samouprave održati konsultativni referendum, te da je moguće stavranje nove opštine u Crnoj Gori. Pri tom, on je odlične međunacionalne i međuvjerske odnose istakao kao poseban kvalitet i Podgorice i Crne Gore.

Osvrćući se na otežane ekonomske uslove u kojima Evropa, pa i Crna Gora danas funkcionišu, Mugoša je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Glavni grad uspijeva da redovno servisira sve svoje obaveze.

O daljim izazovima koji očekuju lokalne samouprave u Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji, podsjetio je gradonačelnik, više će se razgovarati na važnom sastanku zakazanom za 4. jun u Podgorici. U pitanju je drugo zasijedanje Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Zajednice opština Crne Gore, na čijem čelu, kao kopredsjedavajući sa crnogorske strane je upravo gradonačelnik Mugoša.

Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Rajko Golubović ukratko je gostu predstavio istorijat i funkcionisanje ove asocijacije.