Održana IX sjednica Nacionalnog savjeta za obuku u lokalnoj samoupravi
01.03.2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1. mart 2013. – U Podgorici je, 28. februara, u prostorijama Uprave za kadrove, održana IX sjednica Nacionalnog savjeta za obuku u lokalnoj samoupravi.

Sjednicom je predsjedavao Branislav Đuranović, Predsjednik opštine Danilovgrad.

Sjednici su prisustvovali članovi Nacionalnog savjeta: Predsjednik opštine Tivat Miodrag Kankaraš, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Mladen Jovović, direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, pomoćnica direktorice Uprave za kadrove Jadranka Đurković, kao i generalni sekretar Zajednice opština Rajko Golubović, pomoćnik generalnog sekretara Ljubinka Radulović i Blaženka Dabanović, načelnica sektora za planiranje obuka u Upravi za kadrove. Sjednici Nacionalnog savjeta su prisustvovali članovi tima za tehničku podršku i eksperti na projektu „Podrška implementaciji Nacionalne trening strategije za lokalnu samoupravu“– LOGINTS i eksperti: Džim Bads, Peter Miklič i Džon Džekson.

Nacionalni savjet je na ovom sastanku usvojio Izvještaj o obukama u lokalnoj samoupravi u 2012.godini i donio Plan obuka za lokalnu samoupravu za period mart-jul 2013.

Članovi za tehničku pomoć i eksperti na Projektu „Podrška implementaciji Nacionalne trening strategije za lokalnu samoupravu“ upoznali su Nacionalni savjet sa dosadašnjim aktivnostima na reviziji Nacionalne trening strategije za lokalnu samoupravu (NTS), kao i sa budućim koracima na projektu. Eksperti su ukazali na tri ključna pitanja u pogledu revizije NTS-a: ustanovljavanje jedinice za upravljanje ljudskim resursima u opštinama, finansiranje obuka na opštinskom nivou i finansijska održivost NTS jedinice u Zajednici opština, kao i na buduću ulogu i zadatke Nacionalnog savjeta za obuku u lokalnoj samoupravi.

Planom obuka mart-jul 2013. predviđeno je da se organizuju obuke za zaposlene u lokalnoj samoupravi i to na sljedeće teme:

  1. Implemantacija Zakona o državnim službenicima i namještenicima na lokalnom nivou;
  2. Sistem lokalne samouprave;
  3. Pravno tehnička pravila za izradu propisa;
  4. Timski rad;
  5. Razvoj planova integriteta u lokalnoj samoupravi (izrada, donošenje i sprovođenje); i
  6. Planiranje i razvoj karijere.