III sjednica Komisije za prostorno planiranje i komunalne djelatnosti
21.03.2013

Komisija za pros. planiranje 20.03.2013.21. mart 2013. – Komisija za prostorno planiranje i komunalne djelatnosti Zajednice opština Crne Gore održala je 20. marta 2013. godine u Podgorici sjednicu na kojoj je razmatrala tekst Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata i pripremila izjašnjenje. Najznačajniji zahtjevi Komisije su da se jedinicama lokalne samouprave omogući osnivanje javnih službi – agencija za izradu planskih dokumenata i izradu tehničke dokumentacije za objekte komunalne infrastrukture. Nadalje, predloženo je pojednostavljivanje procedura pripreme prostorno planske dokumentacije, ukidanjem davanja saglasnosti od strane Ministarstva na predlog lokalnog planskog dokumenta i uvođenje revizije planskih dokumenata, u cilju ubrzavanja i profesionalizacije u izradi planskog dokumenta, kao i niz drugih sugestija.

Komisija je pokrenula Inicijativu za izmjene člana 636 Zakona o obligacionim odnosima sa ciljem da se ukine nadležnost organa lokalne uprave za rješavanje po pitanjima bespravnog useljenja u posebne i zajedničke djelove stambenih zgrada.

Izjašnjenje Komisije na tekst Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata (PDF dokument)

Inicijativa Komisije za izmjene člana 636 Zakona o obligacionim odnosima (PDF dokument)

Zaključci Komisije (PDF dokument)

Kategorija: