Nacrt Zakona o komunalnoj policiji
31.07.2012

“Povodom Nacrta Zakona o komunalnoj policija, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u saradnji sa Zajednicom opština, organizovalo dvije javne rasprave.

Prva je održana 27 jula u Podgorici, a bila je namijenjana predstavnicima Glavnog grada Podgorica, Prijestonice Cetinje i primorskim opštinama, dok su predstavnici ostalih opština učestvovali na drugoj javnoj raspravi koja je održana 30 jula u Bijelom Polju.

Učesnicima okruglog stola je, u sklopu rasprave, predstavljen koncept Nacrta Zakona, a tokom rasprave je, pored komentara na Nacrt Zakona, bilo riječi i o poziciji komunalne policije u zemljama Evropske unije i okruženja, pozitivno-pravnom aspektu komunalne policije u Crnoj Gori, kao i odnosu policije i komunalne policije u domenu policijskih ovlašćenja. Javne rasprave su izazvale veliko interesovanje predstavnika lokalnih samouprava, od kojih su se čule određene primjedbe i sugestije koje će uticati na konačnu sadržinu ovog značajnog akta.

Po mišljenju predstavnika opština, dosadašnja rješenja iz Zakona o lokalnoj samoupravi koja se odnose na službu komunalne policije pokazala su se nedovoljnim i nepreciznim, što je imalo za posljedicu nedoumice u primjeni više materijalnih propisa koji tretiraju inspekcijski nadzor i postupanja službenika komunalne policije. Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova su istakli da je osnovni cilj ovog Nacrta da se poboljša rad komunalne policije, normira Zakon i da se riješe dileme između komunalne policije i inspekcijskih organa, a da se donošenjem ovog zakona očekuje njegova dosljednija primjena, korektnije ponašanje i angažovanije ponašanje komunalnih policajaca koje će, u tom smislu, doprinijeti jačanju efikasnosti lokalnih samouprava.

Programom javne rasprave sve lokalne samouprave su u mogućnosti da dostave svoje sugestije, primjedbe i predloge za poboljšanje teksta Nacrta zakona, kako Ministarstvu unutrašnjih poslova kao obrađivaču, tako i Zajednici opština Crne Gore”.

Kategorija: