Radionica „Modernizacija upravljanja javnim rashodima na lokalnom nivou”
17.05.2012

U organizaciji Svjetske banke, u okviru Programa urbanog partnerstva – dio: Dijalog između gradova – opštinske finansije, u Mavrovu (Makedonija) je u periodu 15-17. maja održana radionica  „Modernizacija upravljanja javnim rashodima na lokalnom nivou”.

Kako je Crna Gora jedna od 7 zemalja učesnica u ovom projektu, njenu delegaciju su činjeli: Abaz Kujović, potpredsjednik opštine Bijelo Polje, Miomir Jakšić, sekretar za finansije Glavnog grada Podgorica, Mitar Matijašević, sekretar za finansije i budžet opštine Nikšić, Alida Nuhodžić, sekretar za finansije opštine Bijelo Polje, Snežana Popović, rukovodilac Službe za budžet u Glavnom gradu Podgorica, Ivan Perunović, savjetnik za budžet u opštini Nišić, Gordana Radović, savjetnik za sistem finansiranja lokalne samouprave u Ministarstvu finansija, Nataša Obradović, nacionalni konsultant u ovom projektu i Žana Đukić, savjetnik za finansiranje lokalne samouprave u Zajednici opština Crne Gore.

Na radionici su, između ostalog, prezentovani NALAS-ov Izvještaj o fiskalnoj decentralizaciji u jugoistočnoj Evropi, značaj budžeta kao instrumenta za praćenje i kontrolu rashoda, kao i iskustva Poljske u balansiranju prihoda i rashoda opština. Takođe, predstavnici opština iz zemalja uključenih u dio projekta koje se odnose na samoprocjenu opštinskih finansija su prezentovali ključne indikatore dobijene u ovom procesu.

Posljednjeg dana radinice bilo je riječi i o utvrđivanja cijena komunalnih usluga u pojedinim zemljama obuhvaćenim projektom, a ova trodnevna radionica je završena diskusijom o ulozi asocijacija lokalnih vlasti u procesu prikupljanja podataka o opštinskim finansijama, izrade baze ovih podataka u asocijacija, kao i načinu njihovog korišćenja i održivosti.

 

 

 

Kategorija: