Predstavljene aktivnosti na pružanju pomoći u izradi Lokalnih energetskih planova
06.04.2012

U organizaciji Zajednice opština Crne Gore, Ministarstva ekonomije i UNDP-ja u Podgorici je 06.04.2012. godine održan sastanak posvećen pružanju stručne pomoći lokalnim zajednicama u procesu pripreme Lokalnih energetskih planova.

Sastanku su, pored predsjednika opština, prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava zaduženih za koordinaciju aktivnosti na izradi ovih dokumenata. Generalni sekretar Rajko Golubović uvodnim izlaganjem napravio je kratak osvrt na aktivnosti koje su prethodile zajedničkom sastanku i pripremi Modela Lokalnog energetskog plana.

Predstavnici Ministarstva ekonomije dr Igor Kovačević i mr Lucija Rakočević predstavili su Model Lokalnog energetskog plana koji je Zajednica dostavila svim lokalnim samoupravama na korišćenje i upoznali prisutne o aktivnostima koje se planiraju u narednom periodu, a koje podrazumijevaju pružanje neposredne pomoći u pripremi ovog akta na praktičnom primjeru opštine Andrijevica kroz prenošenje iskustava u pripremi LEP-a na ostale lokalne samouprave.

Predstavnici UNDP-ja Snežana Marstijepović i Jelena Janjušević upoznali su prisutne predstavnike lokalnih samouprava sa mogućnostima privlačenja donatorskih i drugih sredstava posredstvom organizacije Convent of Mayors (Konvencija gradonačelnika), kojoj su već pristupile opštine Kolašin, Žabljak, Bijelo Polje, Kolašin i Glavni grad Podgorica, a čije članstvo predstavlja prestiž na globalnom nivou u smislu „zelene ekonomije“. Sa sastanka je upućen poziv i ostalim lokalnim samoupravama da pristupe ovom pokretu i iskoriste raspoloživa sredstva u oblasti energetike i energetske efikasnosti.