Predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović učestvovao na Generalnoj skupštini NALASa
29.03.2012

Dvodnevna sjednica Generalne skupštine Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) održava se u Prištini 29. i 30. marta 2012. godine, a predsjednik Skupštine ZOCG danas se obratio učesnicima, pri čemu ih je upoznao sa sistemom lokalne samouprave u Crnoj Gori, kao i sa Cetinjem, odnosno djelovanjem lokalne uprave u pravcu revitalizacije tog grada.

Tokom obraćanja, on je informisao prisutne sa najvažnijim činjenicama o Cetinju, naglašavajući da je riječ o gradu koji ima poseban status u sistemu lokalne samouprave u Crnoj Gori.

– Sa punim pravom se može reći da Cetinje pripada krugu gradova sa izuzetno povoljnim geografskim položajem i da posjeduje brojne potencijale, usled čega je lokalna uprava kojom rukovodim, već preduzela brojne aktivnosti na planu razvojnih i drugih projekata, čijom će realizacijom grad dodatno dobiti na značaju – istakao je on, nakon čega je prisutne informisao o više aktivnosti koje su realizovane, odnosno koje slijede u budućem periodu.

Govoreći o projektu „Wireless Cetinje“, koji podrazumijeva implementaciju besplatnog wireless interneta na gradskom području, gradonačelnik je najavio i kako će lokalna uprava narednih dana svim mjesnim centrima na ruralnom području uputiti pomoć u vidu računara i neophodne opreme za pristup internetu.

Naglašavajući kako će projektom „Cetinje – siguran grad“ biti uspostavljen 24-časovni nadzor kojim će u bitnoj mjeri biti pojačana bezbjednost u čitavom gradu, predsjednik Skupštine ZOCG Bogdanović u Prištini je govorio i o gradnji Univerzitetskog kompleksa Akademija umjetnosti na Cetinju.

Među više od 200 učesnika Generalne skupštine NALASa, uz gradonačelnika Bogdanovića, bili su i gradonačelnici, odnosno predsjednici niza gradova i opština Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Turske, Moldavije i Kosova.

Događaju u Prištini, uz domaćine, prisustvovali su predstavnici Zajednice opština Crne Gore, Udruge opština u Republici Hrvatskoj, Saveza gradova i opština Bosne i Hercegovine, Asocijacije opština i gradova Slovenije, Udruženja jedinica lokalne samouprave Republike Makedonije, Udruženja opština Republike Albanije, Udruženja opština Republike Bugarske, Udruženja opština Rumunije, Rumunske federacije lokalnih vlasti, Udruženja opština regiona Mramora (Republika Turska) i Kongresa lokalnih vlasti Moldavije.

Takođe, Generalnoj skupštini NALAS-a prisustvovali su i članovi OEBS-a, Savjeta Evrope, UNDP-a, Svjetske banke, Delegacije Evropske unije na Kosovu, predstavnici diplomatskog kora na Kosovu, te još niza drugih institucija.