Okrugli sto “Sistem unutrašnjih finansijskih kontrola na lokalnom nivou”
20.03.2012

Ministarstvo finansija, Zajednica opština Crne Gore i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori  su 19.03.2012. godine  u Podgorici organizovali okrugli sto na temu “Sistem unutrašnjih finansijskih kontrola na lokalnom nivou”. Okrugli sto je organizovan  u okviru projekta “Jačanje mehanizama javnih finansija na lokalnom nivou u Crnoj Gori”, čiji je cilj pružanje podrške unapređenju kapaciteta partnera na lokalnom i državnom nivou u uvođenju transparentnog i odgovornog budžetiranja zasnovanog na rezultatima, kojeg prati planiranje kapitalnih investicija i strateških prioriteta na lokalnom i državnom nivou.

Na otvaranju Okruglog stola govorili su:  Milorad Katnić, ministar finansija u Vladi Crne Gore, Rastislav Vrbenski, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori i Rajko Golubović, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore.

Na Okruglom stolu su predstavnici  Ministarstva finansije iz Sektora za centralnu harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i unutrašnje revizije u javnom sektoru predstavnicima opština prezentovali  postojeći pravni okvir sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, kao i prava i obaveze javnog sektora (uključujući u lokalne samouprave) u ovom kontekstu. Pokazali su apsolutnu spremnost i otvorenost za pomoć lokalnim samoupravama u uspostavljanju ovog relativno novog sistema u funkcionisanju lokalnih samouprava.

Iskustvo grada Zagreba u sprovođenju  sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u gradu Zagrebu učesnicima  Okruglog stola je prezentovao Karlo Čulo, savjetnik za sistem unutrašnjih kontrola.

U diskusiji koja se tokom okruglog stola povela,  predstavnici  lokalnih samouprava su se sa svojim nedoumicama i pitanjima aktivno uključivali, a značajan doprinos su dali i Dragiša Pešić, član Senata Državne revizorske institucije, Jadranka Đurković, pomoćnica direktorice Uprave za kadrove, Marko Šošić, ispred NVO “Institut Alternativa” i Nataša Obradović, nacionalni ekspert na projektu “Jačanje mehanizama javnih finansije na lokalnom nivou u Crnoj Gori”.

Izlaganje ministra finansija g-dina Milorada Katnića (audio)

Izlaganje g-dina Ratislava Vrbenskog, stalnog koorinatora sistema UN-a i stalnog predstavnika UNDP-a  (audio)

Izlaganje g-dina Rajka Golubovića, generalnog sekretara Zajednice opština Crna Gore (audio)

Iskustvo na centralnom nivou (prezentacija)
Iskustvo u sprovođenju sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u gradu Zagrebu (prezentacija)
Sistem unutrašnjih finansijskih kontrola u CG (prezentacija)
Uloga centralne jedinice za harmonizaciju Ministarstva finansija (prezentacija)
Uvod u sistem finansijskog upravljanja i kontrole (prezentacija)
Uvod u unutrašnju reviziju (prezentacija)

Pitanja i odgovori (word)

Kategorija: