Glavni pregovarač za članstvo u Evropskoj uniji, g-din Aleksandar Pejović posjetio Zajednicu opština
31.01.2012

Predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović i Generalni sekretar Zajednice Rajko Golubović održali su danas sastanak sa Glavnim pregovaračem Crne Gore u EU gospodinom Aleksandrom Pejovićem. Na sastanku se govorilo o važnosti i mogućnostima uključivanja predstavnika lokalne samouprave u proces pregovaranja sa EU.

Predstavnici Zajednice opština su upoznali Glavnog pregovarača o aktivnostima Zajednice opština na realizaciji  Strateškog plana i programskih zadataka koji se odnose na proces Evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Na sastanku je, između ostalog, dogovoreno da se, što prije, osnuje Zajednički konsultativni odbor između Crne Gore i Komiteta regiona EU. Formiranjem ovog tijela uspostavlja se unaprijeđeni nivo saradnje između države kandidata za članstvo u EU i tijela EU u kojem su predstavljeni evropski regioni. Glavni cilj osnivanja Zajedničkog konsultativnog odbora jeste promovisanje dijaloga i saradnje izmedju regionalnih i lokalnih vlasti EU, s jedne strane, i lokalnih vlasti Crne Gore, s druge strane.  Zajednički konsultativni odbor činiće osam predstavnika lokalnih vlasti iz Crne Gore (i isti toliki broj njihovih zamjena) i osam predstavnika Komiteta regiona EU.