Održan sastanak sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Strukovnim sindikatom vatrogasaca Crne Gore
01.06.2011

Generalni sekretar Unije Slobodnih Sindikata g-din Srđan Keković i predstavnici  Strukovnog sindikata Vatrogasaca Crne Gore su u Zajednici opština, dana 01.06.2011. godine, razgovarali sa Sekretarom i pomoćnikom sekretara Zajednice opštine po pitanjima uloge Službe zaštite u lokalnoj samoupravi, značaju poslova koje u sprovođenju zakonskih odredaba ova služba obavlja, kao i statusu pripadnika službe, s obzirom na značaj i težinu  poslova koje pripadnici ove službe vrše u zaštiti života i imovina građana.

Predstavnici sindikata su istakli da nijesu donijeti podzakonski akti koje je potrebno donijeti u sprovođenju Zakona,  da nije na istovjetan način propisan izgled  uniforme za  pripadnike ove službe, da zarada  i uvećanje procenta zarade nijesu isti za pripadnike službe u svim jedinicima lokalne samouprave, da se radi o poslovima koji  su posebno  teški,  opasni i štetni po zdravlje pripadnika, da za ovu kategoriju treba utvrditi staž osiguranja sa uvećanim trajanjem od 4 mjeseca, kao i da Zakonom treba utvrditi da pripadnici službe ostvaruju pravo na penziju sa 50 godina života.

Predstavnici sindikata su razgovarali o potrebi da se na ovu temu u Zajednici opština organizuje zajednički sastanak na kojem bi, pored predstavnika sindikata, učestvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova. U tom cilju najavili su izradu analize stanja i zakonskih odredaba u pogledu predhodnih pitanja i pokretanje  inicijativa za izmjene zakonskih propisa kojima bi se ova pitanja uredila na adekvatan način.

Kategorija: