Konferencija za medije – projekat „Jačanje mehanizma javnih finansija na lokalnom nivou u Crnoj Gori“
10.06.2011

Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zajednica opština Crne Gore i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori su, povodom početka projekta „Jačanje mehanizama javnih finansija na lokalnom nivou u Crnoj Gori”, 9. juna 2011. godine, u 14 sati, u hotelu „Podgorica”(Podgorica), organizovali konferenciju za medije.

O projektu su govorili pomoćnik ministra za poreski i carinski sistem, Biljana Šćekić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za lokalnu samoupravu, Mladen Jovović, sekretar Zajednice opština Crne Gore, Rajko Golubović, predstavnik Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Erik Petersen i šef Sektora za demokratsko upravljanje u UNDP-u Crna Gora, Sanja Bojanić, dok je planirane aktivnosti predstavio glavni tehnički savjetnik na projektu, Tomislav Novović.

Cilj projekta „Jačanje mehanizama javnih finansija na lokalnom nivou u Crnoj Gori“ je pružanje podrške unapređenju kapaciteta partnera na lokalnom i državnom nivou u uvođenju transparentnog i odgovornog budžetiranja zasnovanog na rezultatima, kojeg prati planiranje kapitalnih investicija i strateških prioriteta na lokalnom i državnom nivou.

Projekat se sastoji od tri komponente:

1. Uvođenje mehanizama transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou i njihova primjena;
2. Osnaživanje tržišta opštinskih obveznica u Crnoj Gori boljim razumijevanjem koristi i mogućnosti od strane opština;
3. Unapređenje mehanizama fiskalne egalizacije u Crnoj Gori.

Sporazum o realizaciji projekta je potpisan u decembru 2010. godine između crnogorskog Ministarstva finansija i Kancelarije UNDP u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije. Ključni partneri u projektu su Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zajednica opština Crne Gore i opštine u Crnoj Gori.

Izlaganje sekretara Zajednice opština Crne Gore, Rajka Golubovića (audio snimak)