Raspoloživi fondovi za finansiranje opštinskih projekata
21.12.2010

Proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji je u punom zamahu. U momentu kada pripremamo ovaj, nadamo se za vas koristan priručnik, Crna Gora očekuje da dobije status zemlje kandidata.

Od tog momenta Crnoj Gori, a time i lokalnim samouprava, biće otvorena još jedna, veća vrata koja će pružiti izuzetne mogućnosti korišćenja značajnih finansijskih sredstava za projekte koji ispunjavaju stroge EU standarde.

Mišljenja smo da je prvi korak ka ovim sredstvima najznačajniji, a to je potpuna informisanost i jasno opredjeljenje za učestvovanje u ovim programima, koje neće biti poljuljano mogućim greškama koje nam se, kao početnicima u ovom procesu, dešavaju.

To je i glavni razlog zbog kojeg je Zajednica opština Crne Gore pristupila izradi ovakvog priručnika, koji će pružiti dovoljno informacija da Vas zainteresuje šta se i u kom programu evropske pomoći može koristiti, odnosno mjesto gdje možete tražiti finansijsku i drugu pomoć za realizaciju vaše ideje i projekta.

Prilikom izrade priručnika koristili smo informacije koje smo sakupljali pretraživajući sajtove sa oznakom EU, ali i naše izvore informacija u okviru sajta Ministarstava za evropske integracije Crne Gore i zemalja susjeda.

U čitavom procesu imali smo, kao i do sada, nesebičnu pomoć kancelarije OEBS-a u Podgorici, na čemu im se srdačno zahvaljujemo.

Svrha našeg vodiča je da na jednom mjestu pruži pregled informacija koje su inače rasute po veb-sajtovima različitih Generalnih direktorata Evropske komisije (DG). Ukoliko korišćenjem našeg vodiča pronađete određene, vama interesantne programe, te zatim pristupite naznačenim veb-stranama, na njima ćete pronaći više detalja o tim programima i pozivima za tendere. Otkrićete da se procedure tih programa prilično razlikuju od jednog do drugog DGa. Na veb-sajtovima nekih DG-a moguće je naći i primjere tipova projekata za koje se odobravaju fondovi.

Ova Publikacija predstavlja samo početak u ovom pravcu, i sve ove informacije će biti redovno ažurirane i dopunjavane na sajtu Zajednice opština www.uom.me.

Raspoloživi fondovi za finansiranje opštinskih projekata (PDF dokument)