Dodijeljene nagrade za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi
10.12.2010

Danas je u Podgorici održana svečana ceremonija dodjele nagarada za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori.

Nagrade su uručili g. Ivan Brajović, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave i g. Šarunas Adamovičijus, šef misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Svečanosti su prisustvovali predsjednici opština, predsjednici skupština opština, glavni administratori, predstavnici ministarstava, predstavnici međunarodnih organizacija, ambasadori Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i predstavnici ambasada Srbije i Italije.

Nagrađene opštine su:

 

  • Najbolja praksa u oblasti „Uvođenje informacionih tehnologija u procesu pružanja usluga“, je praksa Opštine Bar “Elektronska opština-eOpština Bar”.

 

  • Najbolja praksa u oblasti  „Turistički potencijali u funkciji lokalnog razvoja“ je praksa Opštine Mojkovac Uvođenje kajakaštva na Tari”.

 

  • Najbolja praksa u oblasti „Poboljšanje poljoprivredne proizvodnje putem partnerstva sa poljoprivrednim proizvođačima i stanovništvom iz ruralnih područja“, je praksa Opštine Plav “Poboljšanje poljoprivredne proizvodnje zasnivanjem eko voćnjaka i primjena savremenih agro-tehničkih mjera u poljoprivredi”.

 

  • Najbolja praksa u oblasti „Podrška pokretanju i razvoju malih i srednjih preduzeća“ je praksa Opštine Danilovgrad „Uklanjanje biznis barijera u opštini Danilovgrad“.

 

  • Najbolja praksa u oblasti  „Pružanje usluga kroz partnerstvo“ je praksa Opštine Herceg Novi “Partnerstvo kao način uređenja grada”.

 

  • Najbolja praksa u oblasti  „Unapređenje položaja ranjivih i marginalizovanih grupa“ je praksa Opštine Pljevlja “Uspostavljanje lokalnih mehanizama za ostvarivanje rodne ravnopravnosti”.

 

  • Najbolja praksa u oblasti „Inicijative namijenjene mladima“ je praksa Opštine Bijelo Polje „Kancelarija za mlade i razvoj“.

 

Zbog izuzetnih ideja, inovativnog načina, praktične primjene i rezultata postignutih u oblasti Unapređenje položaja ranjivih i marginalizovanih grupa, dodijeljene su i dvije specijalne nagrade, i to:

 

Opštini Kotor za “Plan akcija u oblasti invalidnosti za opštinu Kotor”, i

Opštini Herceg Novi za “Donošenje lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti u opštini Herceg Novi za 2010-2015- Otvaranje digitalne štamparije u kojoj su zaposlena djeca sa smetnjama u razvoju”.

Kategorija: