Plenarna sjednica KLRVE
29.10.2010

U periodu od 26-28. oktobra u Strazburu je održana 19. Plenarna sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope.

Na dnevnom redu sjednice je, između ostalih tačaka, bio i Izvještaj o lokalnoj demokratiji u Crnoj Gori, sa odgovarajućim preporukama. Izvjestilac po ovoj tački je bio Najdžel Mermagen iz Ujedinjenog kraljevstva.

Izvještaj sadrži pregled lokalne demokratije u Crnoj Gori u svijetlu principa i standarda Savjeta Evrope, naročito Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Izvještaj je pripremljen na osnovu informacija prikupljenih tokom posjete Crnoj Gori od strane Monitoring delegacije Kongresa, analiziranja odgovarajućeg zakonodavstva, drugih značajnih informativnih dokumenata koje su obezbjedili sagovornici sa kojima se delegacija sastala u Crnoj Gori, kao i na osnovu posebno pripremljenih pitanja za Upitnik, koji je delegacija predstavila prije svoje posjete.

Sjednici su prisustvovali članovi delegacije Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Evrope Marija Ćatović i Mileta Bulatović, kao i sekretar delegacija Vanja Starovlah. Kongres je usvojio Izvještaj o lokalnoj demokratiji u Crnoj Gori, a u ime delegacije se zahvalila Marija Ćatović, šef delegacije.