October, 2024

Zajednica opština traži učešće u izradi zakona kojim se uređuje gradski prevoz

15.10.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je zahtjev Ministarstvu saobaćaja da bude uključena u Radnu grupu za izradu teksta Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koji je za lokalne samouprave od izuzetne važnosti budući da njim uređuje i pitanje gradskog linijskog prevoza putnika. – S obzirom na to da […]

Pripremljen Model opštinskog programa razvoja kulture

07.10.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) pripremila je Model opštinskog programa razvoja kulture, kao stručnu pomoć svojim članicama u sprovođenju obaveze donošenja ovakvih programa predviđenih Zakonom o kulturi i Nacionalnim programom razvoja kulture za period 2023-2027. godine.

Ovaj dokument urađen je sa namjerom da se podstakne donošenje opštinskih programa, što za rezultat treba da ima značajnije unapređenje uslova za razvoj kulture, obogaćivanje kulturne ponude i kulturnih dešavanja u lokalnoj zajednici.

Model je pripremljen u skladu sa Metodološkim okvirom razvijanja politika, izrade i praćenja sprovođenja strateških dokumenata koju je utvrdio Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, čime je postignuta usklađenost strateških dokumenata na nacionalnom i lokalnom nivou.

Održan prvi radni sastanak u okviru projekta “Opštine za EU – Osnaživanje lokalnih zajednica u procesu EU integracija Crne Gore” (M4EU)

02.10.2024

U Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori 2. oktobra 2024. godine, održan je prvi radni sastanak u okviru projekta “Opštine za EU – Osnaživanje lokalnih zajednica u procesu EU integracija Crne Gore” (M4EU), koji će Delegacija Evropske unije, uz podršku Zajednice opština implementirati u naredne tri godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije i […]