August, 2024

Čestitamo Dan opštine Kolašin!

28.08.2024

U podnožju Bjelasice danas je svečano. Obilježava se 28. avgust, Dan opštine Kolašin.

Kolašin je danas lider u brzini razvoja među opštinama sjevernog regiona Crne Gore, grad koji postaje sve atraktivniji kako za život u njemu, tako i za turističke posjete. Pored blistavih prirodnih ljepota, sve više novih sadržaja privlači broje turiste iz zemlje, regiona i cijelog svijeta. Ipak, najveće bogatstvo Kolašina su njegovi žitelji koji su oduvijek živjeli i radili vođeni nesalomivim duhom u skladu sa vrijednostima slobode, pravde i solidarnosti.

Radujemo se što smo u mogućnosti da posmatramo, ali i podržimo realizaciju mnogo toga lijepog i vrijednog što budućnost, nema sumnje, donosi Kolašincima.

Srećam Dan opštine!  

Podnijeti amandmani ZOCG na dva zakona: Zadržati jedinstven princip raspodjele prihoda i omogućiti opštinama otpis kamate

22.08.2024

U cilju unapređenja i zaštite finansijske održivosti lokalnih samouprava, Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je državnom Parlamentu predloge amandmana na dva zakonska teksta koji će poslanici razmatrati na plenumu 30. avgusta – Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze. 

Set amandmana Zajednice opština na predložene izmjene i dopune Zakona o radu: Samo lica koja dobiju posao da dostavljaju zdravstveno uvjerenje

22.08.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je set amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji će se pred poslanicima Skupštine Crne Gore naći na sjednici zakazanoj za 30. avgust.

U cilju rasterećenja građana od nepotrebnih troškova prilikom konkurisanja za posao, jedan od predloženih amandmana, koje je uputila generalna sekretarka ZOCG Mišela Manojlović, predviđa rješenje po kojem bi ubuduće samo kandidati koji dobiju radni angažman dostavljali uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, a ne svi koji apliciraju za radno mjesto, kao što je to sada slučaj. Uvjerenje bi sadržalo ocjenu o zdravstvenoj sposobnosti kandidata za obavljanje poslova radnog mjesta, bez bilo kakvih podataka o zdravstvenom stanju kandidata, a moralo bi se dostaviti poslodavcu najkasnije u roku od osam dana od dana prijema odluke o izboru, ili bi u suprotnom odluka bila poništena.

Zajednica opština pozvala Ministarstvo finansija da se u široj konsultaciji dođe do najboljih rješenja za izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti

16.08.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) pozvala je Ministarstvo finansija da zastane sa stavljanjem u proceduru Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti, kako bi se formirala radna grupa stručnjaka iz te oblasti, koja bi predložila sveobuhvatnije rješenje u cilju zaustavljanja dugogodišnje organizovane zloupotrebe procesnih prava poreskih obveznika na štetu opštinskih budžeta.

Odluka o proglašenju tenderske prodaje neuspjelom

16.08.2024

Odluka o proglašenju tenderske prodaje neuspjelom (pdf)

Opštinama da ide i dio poreza na dohodak od interneta i igara na sreću

12.08.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je sugestiju Ministarstvu finansija da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, čiji je Nacrt  prethodnih sedmica bio na javnoj raspravi, zadrži rješenje po kojem se utvrđeni procenat cjelokupnog prihoda države po ovom osnovu, uključujući i dio iz predloženog proširenja poreskog obuhvata, ustupa lokalnim samoupravama.

Ministarstvo finansija je, naime, Nacrtom zakona predložilo proširenje obuhvata poreza utvrđivanjem dva nova prihoda – od interneta i video igara, kao i od igara na sreću, s tim da sve naplaćeno po toj osnovi ide isključivo u državni budžet.  

Srećan Dan opštine Gusinje!

05.08.2024

Opština Gusinje danas obilježava svoj praznik, slaveći ujedno i 10 godina od svog osnivanja. Građani i građanke Gusinja tada su dobili priliku da samostalno odlučuju o ciljevima, prioritetima i putevima razvoja svoga kraja.

Utemeljeno u bogatoj istoriji, Gusinje danas živi sve dinamičnijim životom i postepeno razvija svoje potencijale, što ga čini sve atraktivnijim mjestom kako za život i rad, tako i za turističke posjete. Uvjereni smo da ovaj kraj u podnožju Prokletija tek čekaju najbolji dani.  

Zajednica opština čestita praznik svim Gusinjankama i Gusinjanima!

Srećni praznici Plužinama i Petnjici!

04.08.2024

Dvije članice naše asocijacije – opštine Plužine i Petnjica – danas proslavlju svoj praznik.

Plužine se prisjećaju 4. avgusta 1943. godine, kada su nakon herojske borbe i ogromnih žrtava konačno pobijedile fašizam i dočekale oslobođenje. To je datum koji simbolizuje samosvijest i snagu stanovnika ovog kraja i njihovu spremnost da se uvijek i bez ustupanja bore za bolji život i budućnost sebe i svojih potomaka.

Eko-fond sa milion i po eura subvencionisao 21 opštinu za nabavku komunalne opreme

01.08.2024

Predstavnici 21 crnogorske opštine ili njihovih komunalnih preduzeća na današnjoj svečanosti u Podgorici dobili su od Eko-fonda subvencije u ukupnom iznosu od 1.546.851,55 eura za nabavku komunalne opreme čija je ukupna vrijednost blizu tri miliona eura.

Riječ je o sredstvima raspodijeljenim na osnovu javnog konkursa koji je Eko-fond raspisao u aprilu ove godine za subvencionisanje kupovine pokretne i nepokretne komunalne opreme.