Pretraživanje
O zajednici opština

Zajednica opština Crne Gore je nacionalna asocijacija lokalnih zajednica Crne Gore.
O nama
Bilten Naša Zajednica
Unesite vašu email adresu radi dobijanja informacija o našim aktivnostima i događajima

E-mail:

Učlanivanje
Otpisivanje

Bilten Naša Zajednica
Baza podataka: Opštineske finansije
You Tube kanal
Urađen Model Odluke o komunalnom redu 08.06.2021

Zakonom o komunalnim djelatnostima propisano je ovlašćenje i obaveza jedinicama lokalne samouprave da, radi korišćenja, čuvanja i održavanja javnih površina, komunalne infrastrukture, opreme i sredstava za obavljanje komunalnih djelatnosti i zadovoljenja javnog interesa u komunalnoj oblasti, svojom odlukom propišu opšte uslove za održavanje komunalnog reda i mjere za njihovo sprovođenje. Ovo se posebno odnosi na oblasti uređenja naselja; održavanje čistoće, zaštitu i čuvanje javnih površina; uklanjanje snijega i leda; upravljanje javnom rasvjetom; održavanje mostova i otvorenih plaža, obala rijeka, jezera, otvorenih odvodnih kanala i sl.; održavanje javnih toaleta i sprječavanje narušavanja komunalnog reda bukom.

Detaljnije »

Poziv za dostavljanje prijedloga: Izrada Akcionog plana za energetski i klimatski održiv razvoj (SECAP) za lokalne samouprave u CRNOJ GORI 31.05.2021

Zajednica opština Crne Gore i Njemačka razvojna agencija GIZ sprovode projekat „EU za energetsku tranziciju (EU4 Energy Transition): Sporazum gradonačelnika na zapadnom Balkanu i u Turskoj“ koji zajednički finansiraju Evropska Unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira GIZ na Zapadnom Balkanu i CPMA u Turskoj. Ovaj projekat će se baviti klimatskim promjenama i pružiti podršku procesu energetske tranzicije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj kroz masovnije pridruživanje inicijativi „Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju“ (CoM) u regionu i kroz pružanje podrške opštinskim upravama prilikom ostvarivanja svojih ambicija vezanim za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte i povećanje svoje otpornosti na uticaje klimatskih promjena, uzimajući pritom u obzir specifičnosti na terenu.

Detaljnije »

Objavljen javni poziv za izražavanje interesa jedinica lokalne samouprave za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) 24.05.2021

Cilj programa je jačanje partnerstva između jedinica lokalne samouprave i civilnog društva i mladih u regionu Zapadnog Balkana.

Javni poziv možete naći ovdje.

Detaljnije »

Konstituisan Odbor za prostorno planiranje 19.05.2021

Odbor za prostorno planiranje, imenovan Odlukom Upravnog odbora Zajednice opština, održao je 19. maja 2021. godine prvu/konstitutivnu sjednicu.

Na predlog Generalnog sekretara, Odbor je jednoglasno izabrao Miljana Barovića, sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorica za predsjednika Odbora za prostorno planiranje. Za potpredsjednicu Odbora jednoglasno je izabrana Zorica Ilić Mračević, rukovoditeljka sektora za urbanizam i komunalno opremanje u Agenciji za izgradnju i razvoj  Opštine Herceg Novi.

Detaljnije »

Održana trideseta sjednica Upravnog odbora Zajednice opština 14.04.2021

Na zahtjev jednog broja predsjednika opština, danas je u Podgorici održana trideseta sjednica Upravnog odbora Zajednice opština.

Detaljnije »