Centar za kulturu u Beranama postaje promoter energetske efikasnosti
17.06.2024

Zahvaljujući korištenju inovativnog izolacionog materijala prilikom realizacije projekta obnove krova, Centar za kulturu Opštine Berane postao je energetski efikasno mjesto u kojem će se tokom cijele godine odvijati različite društvene i kulturne aktivnosti. Adaptacija krova bila je dio projekta „EU za energetsku tranziciju: Sporazum gradonačelnika Zapadnog Balkana i Turske“, koji finansiraju Evropska unija i Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke. Implementira ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), kojem u našoj državi podršku pruža Zajednica opština Crne Gore.

Sekretarka Sekretarijata za ekonomiju, razvoj i investicije Opštine Berane Maja Đurišić istakla je da Centar za kulturu predstavlja srce kulturnih dešavanja u ovoj opštini.

– Ovdje se održavaju mnogi događaji, od pozorišnih predstava i koncerata, do projekcija filmova, koji okupljaju naše sugrađane svih uzrasta, o čemu svjedoči i broj posjetilaca. Rekonstrukcija krova uz ugradnju poliuretanske pjene omogućava nam da unaprijedimo uslove za ove aktivnosti, čineći ih prijatnijim i sigurnijim za sve posjetioce. Time doprinosimo očuvanju i razvoju kulturnog života u Beranama. Takođe, ovaj projekat ima veliki značaj u smislu energetske efikasnosti. Ugradnjom poliuretanske pjene postigli smo bolju izolaciju objekta, što će rezultirati značajnim uštedama energije. Ove mjere doprinose smanjenju troškova grijanja i hlađenja, ali i smanjenju emisije štetnih gasova, čime direktno doprinosimo zaštiti životne sredine – rekla je Đurišić.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Slađan Maslać  istakao je da EU pruža kontinuiranu podršku lokalnim i državnim institucijama na putu ka efikasnoj i karbonski neutralnoj ekonomiji.

– Evropski fondovi dostupni su svakom građaninu ove zemlje i ohrabrujemo ih da ih koriste – izjavio je on.

Predstavnik Ambasade Njemačke u Crnoj Gori Enis Čindrak ocijenio je da su klimatske promjene jedan od najhitnijih izazova našeg vremena.

– Da bismo se suočili s njima, lokalne vlasti moraju usvojiti i implementirati održive energetske i klimatske planove (SECAP), kako bi smanjili emisije štetnih gasova, promovisali obnovljive izvore energije i poboljšali energetsku efikasnost – naglasio je Čindrak.

Na svečanosti koja je u Centru za kulturu održana povodom završetka projekta adaptacije krova Zajednici opština uručena je zahvalnica za izuzetan doprinos u razvoju kulture u opštini Berane. Predstavnica Zajednice opština Marija Kljajić poručila je da projekat adaptacije objekta Centra za kulturu nije značajan samo za građanke i građane opštine Berane, već će doprinijeti unapređenju života i njenih susjeda iz opština Petnjica i Andrijevica koji koriste usluge ovog kulturnog objekta.

– Rekonstrukcijom Centra za kulutru,  doprinijelo se unapređenju energetske efikasnosti, odnosno, procijenjena ušteda energije biće čak oko 24 odsto – istakla je Marija Kljajić, predstavnica Zajednice opština.

Kategorija: